Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

2023-iaisiais Vilniaus regiono bibliotekininkai noriai kėlė kvalifikaciją ir liko patenkinti VAVB mokymais

2023-iaisiais Vilniaus regiono bibliotekininkai noriai kėlė kvalifikaciją ir  liko patenkinti...

Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka (VAVB)  yra 5-ių Alytaus apskrities ir 8-ių Vilniaus apskrities savivaldybių viešųjų bibliotekų metodikos centras. Viena iš bendradarbiavimo su Vilniaus regiono bibliotekomis ir jų filialais veiklos sričių – profesinės pagalbos teikimas, įskaitant konsultavimą, mokymus, tyrimus ir analizes. 2023-aisiais, kaip ir anksčiau, VAVB siūlė ir vykdė mokymus Vilniaus regiono savivaldybių bibliotekų (SVB), mokyklų bibliotekų (MB), kitų bibliotekų darbuotojams. Mokymus vedė VAVB specialistai bei kviestiniai lektoriai.     

VAVB specialistai yra parengę ne vienus mokymus, padedančius tobulėti bei kelti kvalifikaciją bibliotekos vidinės ir išorinės komunikacijos, edukacijų, kraštotyros, dokumentų fondo, tvarumo, autorių teisių, duomenų bazių, multimedijų dizaino pagrindų bei kitose bibliotekinio darbo srityse. Tokie mokymai, įgyvendinami seminarų bei praktikumų forma, yra naudingi ne tik naujiems, bibliotekinio išsilavinimo ar darbo bibliotekoje patirties neturintiems darbuotojams, bet ir jau patyrusiems kolegoms, norintiems pagausinti žinias, tobulinti įgūdžius ir plėsti akiratį. 2023 m. VAVB surengė iš viso 48 kvalifikacijos tobulinimo renginius, iš kurių 44 buvo skirti Regionui (4 - VAVB specialistams). Mokymuose dalyvavo 1 358 dalyviai iš Regiono (202 - iš mokyklų bibliotekų ir 1156 - iš savivaldybių viešųjų bibliotekų). 28 mokymus vedė VAVB specialistai. Susitikimai vyko VAVB ir Regiono bibliotekose bei nuotoliu.

Anketas, kuriose prašoma įvertinti mokymų temos aktualumą, turinio kokybę, lektoriaus darbą bei kita, taip pat nurodyti, kokių kitų mokymų pageidautų, savanoriškai užpildė 15-os mokymų dalyviai, iš viso 142 žmonės.

Temos aktualumą, turinio kokybę bei kitus aspektus – lektoriaus darbą, mokymų aplinkos ir priemonių tinkamumą, laiko valdymą – absoliuti dauguma dalyvių įvertino itin palankiai – „puikiai“ ir „labai gerai“, pavieniai dalyviai įvertino „gerai“, „vidutiniškai“ ir „patenkinamai“.

Anketos komentaruose Vilniaus regiono bibliotekininkai paliko konkrečių pastabų, atsiliepimų, įvertinimų, pasiūlymų, kurie buvo perduoti susipažinti lektoriams, kad atsižvelgdami į pastabas jie galėtų dar labiau patobulėti. Pastebima dalyvių dalis mokymuose pageidauja kuo daugiau konkrečių pavyzdžių iš bibliotekos kasdienybės, mažiau teorijos, daugiau galimybių praktikuotis. Kai kurie dalyviai pageidavo „panašių“ mokymų arba jų tęsinio, kad galėtų toliau gilintis į tam tikrą jiems aktualią sritį.

Mokymų organizatorių darbo kokybę absoliuti dauguma dalyvių įvertino „puikiai“ ir „labai gerai“, pasitaikė vos po vieną įvertinimą „gerai“ ir „vidutiniškai“.

Kaip nurodyta anketose, Vilniaus regiono savivaldybių ir mokyklų bibliotekų darbuotojai ateityje pageidautų daugiau praktinių mokymų, taip pat – toliau kelti kvalifikaciją, tobulindami profesines ir su profesija artimai susijusias kompetencijas (bibliotekos fondų, LIBIS ir portalo ibiblioteka.lt, bibliografijos, kraštotyros, kompiuterinio, informacinio ir medijų raštingumo, projektų rengimo ir vykdymo, autorių teisių, bibliotekos tvarumo bei inovacijų, renginių ir parodų organizavimo, bibliotekos komunikacijos, vaikų ir paauglių, jaunimo ir suaugusiųjų skaitymo skatinimo, bendravimo su vyresnio amžiaus skaitytojais, neįgaliaisiais, edukacijų įvairioms amžiaus grupėms srityse) bei bendruosius gebėjimus, kurių prireikia profesinėje veikloje (psichologijos, konfliktų valdymo, lyderystės ir darbo su personalu, fotografavimo, filmavimo, multimedijų dizaino srityse).

VAVB Regiono bibliotekų metodikos ir vadybos skyrius artimiausiu metu paskelbs 2024 m. Vilniaus regiono savivaldybių ir mokyklų bibliotekų darbuotojams siūlomą kvalifikacijos kėlimo planą.

 VAVB archyvo nuotrauka

 

Vilniaus rajono savivaldybės viešoji biblioteka
Vilniaus miesto savivaldybės centrinė biblioteka
Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešoji biblioteka
Trakų viešoji biblioteka
Švenčionių rajono savivaldybės viešoji biblioteka
Širvintų rajono savivaldybės viešoji biblioteka
Šalčininkų rajono savivaldybės viešoji biblioteka
Elektrėnų savivaldybės viešoji biblioteka
Lazdijų rajono savivaldybės viešoji biblioteka
Varėnos rajono savivaldybės viešoji biblioteka
Alytaus rajono savivaldybės viešoji biblioteka
Alytaus Jurgio Kunčino viešoji biblioteka
Lietuvos aklųjų biblioteka
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Biblioteka visiems
Bendruomenių kraštotyra
Lietuvos bibliotekininkų draugija
Vilnijos vartai
Dainavos kraštas
Lietuvos kultūros taryba